torstai 29. maaliskuuta 2012

Tipu ja kranssi




Tämännäköisiä tipuja olisi tarkoitus askarrella perjantaina perhekahvilassamme. Ensin on leikattu ympyrä kartongista joka on taitettu keskeltä kahtia. Pyrstöksi liimattu isohko höyhen kartonkiympyrän väliin. Samoin nokka on liimattu kartonkien väliin. Tämän tipun nokka on huovasta, mutta kartonkikin sopii tähän hyvin. Jalkoina piippurassi. Oranssi piippurassi sopisi parhaiten, mutta meillä oli varastossa valkoisia, niin käytetään nyt niitä. Jalatkin ovat kartonkien välissä ja niiden alta laitettu nitojalla tipun vatsa kiinni. Tällä tipulla on valmiit liikkuvat silmät.


Pajunkissakranssin tein pikapikaa kun olin poikani kanssa hakemassa pajunoksia. Sen kieputin vain pelkistä pajunoksista joissa oli reilusti kissoja. Kissoja kyllä putoili poiskin aika paljon kranssia tehdessä. Kranssi saa koristaa tuulikaappiamme pääsiäisen ajan.



















tiistai 27. maaliskuuta 2012

Rairuohoja




Tänä vuonna kylvimme rairuohot hoitolasten kanssa tällaisiin lasten askartelemiin tipupurkkeihin. 
Tipupurkit eli viilipurkit on päällystetty huovalla, siivet ja nokat on leikattu kartongista. Tipuilla on liikkuvat silmät ja höyhenpyrstöt. Kylvimme vehnänjyviä ruohoksi kun meillä oli jäänyt niitä omista vehnänoraskasvatuksista yli. Olimme hyvissä ajoissa asialla, kun osa lapsista on matkoilla pääsiäisen. Ehtivät näin nauttia ruohoistaan jo etukäteen.

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Tipukransseja



Tämännäköisiä tipukransseja askartelimme tällä viikolla. 
Minä pyöräytin kranssit villiviinistä. Lapset maalasivat ja askartelivat massapallotiput ja minä liimasin tiput kranssiin kuumaliimalla. Yksi hoitolapsista halusi liimata kranssiin höyheniä koristeeksi. Lopuksi teimme rusetin paperinauhasta.


Aurinkoista kevätviikonloppua kaikille jotka olette eksyneet blogiini! Ilokseni olen huomannut, että täällä on muutamia kertoja melkein päivittäin käyty :) Tämä blogin pitäminen on minulle aivan uutta ja ihmeellistä ja harmittaa kun monissa asioissa tietokoneen kanssa olen todella onneton. Hyvää oppia tämä on kyllä minulle ja onneksi tyttäreni auttaa tarvittaessa!









sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Hu-Huu ja Ti-ti-tyy




Pöllöt ja talitiaisparvikin tehtiin talven aikana. Talitiaiset silloin, kun alkoi kuulua ensimmäisiä kertoja talitiaisten viserrystä.

Pöllöt on tehty neljästä samankokoisesta kartonkiympyrästä. Yhdestä pää, yhdestä vartalo ja siivet on kaksinkerroin taitetut ympyrät, jotka on kiinnitetty haaraniiteillä vartaloon. Nokkaa varten on leikattu kaksi vinoa kohtaa ja taitettu kekikohta alaspäin. Silmät leikattu valkoiseta paperista, johon piirretty keskikohdat ja jalat kartongista.

Talitiaiset on leikattu mustasta kartongista, johon leikattu aukot silkkipapereita varten. Aukkojen kohdalle liimattu valkoista ja keltaista silkkipaperia. Pienet liikkuvat silmät liimattiin, joita ei taida kuvista erottaa.

HIIHTÄJÄT



Hiihtäjät tehtiin helmikuussa parhaimpaan hiihtoaikaan.
Sukset on leikattu paksusta pahvista ja hiihtäjät kartongista. Sauvat on tehty grillivartaista ja sommat kartongista. Kahdella hiihtäjällä on huovasta leikattu pipo, muuten vaatteet on väritetty.

LUMIUKKOJA


Tässä jo tammikuussa askarrellut lumiukot. 
Nämä lumiukot on tehty massapalloista, hattu ja kaulaliina huovasta. Hattua varten leikattiin reilusti päätä isompi ympyrä huovasta ja suikale, joka liimattiin tiiviiksi rullaksi lieriön päälle. Porkkananenä on leikattu kartongista.

torstai 15. maaliskuuta 2012

PÄÄSIÄISPUPUJA


Tällä viikolla aloitettiin hoitolasten kanssa pääsiäisaskartelut. Näin ehditään tehdä useampia askarteluja pääsiäiseen mennessä. Pääsiäisaskartelut on niin mukavan keväisiä ja värikkäitä.   













Tässä purkkipuput, joista jokainen pupu on persoonallisen näköinen. Alemmassa kuvassa vasemmalla on minun tekemäni mallipupu. Yksi lapsista liimasi purkin pupun selkään :)


Lapset vievät pupunsa koteihin vasta pääsiäiseksi, jolloin saavat purkkeihin suklaamunat. Purkkeihin voisi kylvää myös pääsiäisruohoa. Yksi hoitolapsista sanoi, että purkki olisi hyvä kynäpurkki pääsiäisen jälkeen. Se oli hyvä idea!

Puput on leikattu valkoisesta kartongista ja lapset ovat piirtäneet kasvot ja vaatteet pupuillensa. Parilla pupulla on vaaleanpunainen pehmeä "pallonenä". Purkit ovat tyhjät pienet Pringles-purkit, joihin on liimattu päälle vohvelikangasta. Pupuilla on lisäksi hekselit huovasta ja niiden päälle liimattiin vielä napit.

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Tikkupullaa





Ihana aurinkoinen päivä tänään. Oltiin perheen kanssa järven rannassa paistamassa makkaraa ja tikkupullaa. Koirakin sai oman tikkupullansa suoraan tikusta :)

Tässä tikkupullataikinan ohje, josta riittää 6-8:lle

2,5 dl maitoa
15g hiivaa
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl kardemummaa
0,5 dl voita
8 dl vehnäjauhoja

Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi ja siihen murennetaan hiiva. Lisätään sokeri, suola ja kardemumma. Sitten lisätään sulatettu tai pehmeä voi ja sen jälkeen vaivataan jauhot taikinaan. 
Taikinassa pitää olla jauhoja sen verran ettei se tartu sormiin. Näin sitä on helpompi käsitellä retkellä. Kun taikinan tekee kotona valmiiksi, se kannattaa laittaa jääkaappiin odottamaan lähtöä ettei taikina kohoa liikaa. Taikinan voi toki sekoittaa vasta retkelläkin esim. muovipussissa painellen.
Taikinasta pyöritellään käsien välissä pitkä ohut pötkö, joka kierretään tiukasti tikkuun. Pullat paistetaan miellään hiilloksella. Näin ne ehtivät kypsyä myös sisältä. Tikkupullat syödään suoraan tikusta.